Ανακοινώθηκαν τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων, για το 2016

Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων έτους 2016 ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία αναλυτικά

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου

Η Επιτροπή  κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού  έργου αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Διαμαντή ως Πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Ειρήνη Πιττακή,  Έρι Κύργια και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ως μέλη, αξιολόγησε τα 55 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

Απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου έτους 2016 στο έργο «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ (A soldier named Love)» του Δημήτρη Σδρόλια, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Thelonius Monk». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να κάνει ειδική αναφορά σε πέντε (5) έργα ξεχωρίζοντάς τα από τα υπόλοιπα, τα οποία διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα τόσο στη θεματική τους όσο και στο θεατρικό χειρισμό τους.

Πρόκειται για τα έργα: «Η Καραγκιόζενα στους δράκους» του Αυγερινού Φραγκούλη, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ενιπέας», «Το λευκό του μολύβδου» του Ιωάννη Κλωνάτου, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «albatros», «Φυλλάδια αντί στεφάνων» του Παναγιώτη Γκούβερη, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αστέρω Στυλιανού», «Πορτοκάλι Γλυκό» της Αντωνίας Θεοχαρίδου, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Τόνια Θαλασσινού» και «Φρέντι» του Φοίβου Μπότση, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Corto Maltese».

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντώνη Αντωνίου ως Πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Λίλλυ Μελεμέ και Γιάννη Καλαβριανό, απένειμε κατά πλειοψηφία το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στο έργο «Καμία ανάγκη ή Πορσελάνινες βουκολικές φιγούρες βόσκουν αμέριμνες» του  Παρασκευά  Πέτρου, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Πέτρος Καλαντζής». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

Επίσης, απένειμε ομόφωνα Έπαινο στο έργο «Οι καλοί λογαριασμοί» του Νικόλαου Δημητρόπουλου, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νίκος Λαμά».

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Τάκη Τζαμαργιά ως Πρόεδρο, Μαρία Καρανάνου, Μίκα Πανάγου, Μαρία Δημάκη Ζώρα και Εδουάρδο Γεωργίου ως μέλη, αξιολόγησε προσεκτικά τα 14 έργα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, και απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στο έργο «Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα» της Χριστίνας Καραβεζύρη, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ιούνιος Λάπων». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε επίσης να απονείμει έπαινο στο έργο «Η μάχη της Κασσετίνας» της Ευγενίας Μαραγκού, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Φαιδωνία Ρεμούνδου».