Χρ. Καλογήρου στον Flash 96: «Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά…»

Την ανάγκη να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, ώστε να εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων και των μεταναστών, επεσήμανε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη Μόρια της Λέσβου.

Μιλώντας στον Flash 96 και στην εκπομπή του Γιάννη Κορωναίου & της Μαρίας Σμιλίδου, τόνισε ότι η υπέρ-συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χρόνος παραμονής τους στις δομές φιλοξενίας είναι έξι μήνες, χρονικό διάστημα που είναι μεγάλο, έχει ως συνέπεια να δημιουργείται κόπωση στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που ζουν με την αγωνία αν θα μείνουν ή θα φύγουν, η οποία μετατρέπεται πολλές φορές σε καταστάσεις βίας και στη δημιουργία επεισοδίων, όπως τα χθεσινά.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί κόπωση και στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αναλυτικά

«Υπήρξε μια εξέγερση και από ‘κει και πέρα όλη η κατάσταση είναι όπως ακριβώς την περιγράψατε με τη φωτιά. Νομίζω ότι εκεί που πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτησή μας είναι σε αυτό που έχουμε τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή στην ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, ώστε να μπορεί η εξέταση να γίνεται σε χρόνο σύντομο, να βγαίνει η απόφαση του πρώτου βαθμού και ακολούθως και του δευτέρου, ώστε να μην υπάρχει πολύμηνη παραμονή. Διότι η πολύμηνη παραμονή δημιουργεί κόπωση σε όλες τις δομές, δημιουργεί κόπωση και στους ανθρώπους – μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι αναμένουν μία απόφαση ασύλου, σε μία εγκατάσταση που δεν ξέρουν εάν θα παραμείνουν ή αν θα φύγουν. Η υπέρ-συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων δημιουργεί επιβαρύνσεις και στις δομές φιλοξενίας, αλλά και στα νησιά, και στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Και όλο αυτό έρχεται μετά και μετατρέπεται σε καταστάσεις οι οποίες οδηγούν πολλές φορές σε καταστάσεις ακόμα και βίας και επεισοδίων, όπως ακριβώς είχαμε στη Μόρια. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό ζητούμενο.

Από τότε που έγινε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή μιλάμε για τον Μάρτιο του ’16, ουσιαστικά κάθε μετανάστης και πρόσφυγας που έρχεται στα νησιά μας υποβάλει αίτηση ασύλου. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε περίπου στο καλοκαίρι του ’16, δηλαδή έναν χρόνο πριν από την ημέρα που μιλάμε σήμερα, όπου είχαν συσσωρευτεί περίπου γύρω στις 5 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, οι οποίες επειδή μπορούσαν να διεκπεραιωθούν την ημέρα όχι περισσότερες από 20-25, έγινε μια υπέρ-συσσώρευση αιτήσεων ασύλου οι οποίες ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διεκπεραιωθούν. Η στελέχωση των υπηρεσιών άρχισε να γίνεται μετά τον Οκτώβριο, δηλαδή πολύ αργότερα από τη στιγμή που είχαμε αρχίσει να έχουμε αιτήσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο βόρειο Αιγαίο σε μια τιμή όπου οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούσαν έφταναν σχεδόν τις 8 χιλιάδες. Άρα καταλαβαίνουμε ότι αυτό σε συνδυασμό με το ότι συνεχίζουν κι έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες, μπορεί να υπάρχουν μέρες με μηδενικές εισόδους αλλά υπάρχουν μέρες όπου έρχονται και 100 και 150. Τις ημέρες που έγινε ο σεισμός στη Λέσβο, μέσα σε περίπου 8 μέρες ήρθαν 650 μετανάστες και πρόσφυγες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ουσιαστικά υπάρχει όλος αυτός ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμεί, αλλά εντωμεταξύ έρχονται κάθε μέρα και καινούργιοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση. Πού θέλω να καταλήξω; Η παραμονή είναι πολύμηνη. Υπήρχε στιγμή όπου αν κανείς έκανε τη διαίρεση θα έβλεπε ότι η παραμονή μπορούσε να ξεπεράσει και τον 1,5 χρόνο, αυτή τη στιγμή η παραμονή πλησιάζει τους 6 μήνες, είναι πολύ.»