Δ. Μέρκος στον Flash 96: «Υπάρχει κίνδυνος η αύξηση του τουρισμού να μην αποτυπωθεί στα δημόσια έσοδα…»

Τον κίνδυνο η μεγάλη αύξηση του τουρισμού να μην αποτυπωθεί στα αναμενόμενα έσοδα για τα δημόσια ταμεία, επεσήμανε ο πρόεδρος Εφοριακών Αττικής, Δημήτρης Μέρκος, στον Flash 96 και στην εκπομπή του Πάνου Κολιοπάνου & της Φώφης Γιωτάκη.

Υποστήριξε ότι το κυνήγι των αποδείξεων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού δεν είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει, κυρίως, πολιτική βούληση και συνολικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά

«Φοβάμαι ότι κάθε χρόνο αντίστοιχη περίοδο, γίνονται αντίστοιχες κουβέντες περί εξορμήσεων των εφοριακών σε τουριστικούς προορισμούς, δεδομένης της μεγάλης φοροδιαφυγής που υπάρχει. Κοιτάξτε, εμείς έχουμε την άποψη ότι πρέπει το ζήτημα της φοροδιαφυγής να αποτελέσει αντικείμενο συνολικότερου σχεδιασμού και να μην έχει χαρακτηριστικά τέτοιου είδους, που πολλές φορές -επιτρέψτε μου να πω- έχουν και επικοινωνιακά στοιχεία ως προς τη διαχείρισή τους. Υπάρχει στη χώρα μας μεγάλη φοροδιαφυγή, υπάρχει κίνδυνος η μεγάλη αύξηση του τουρισμού να μην αποτυπωθεί και στα έσοδα, τα αναμενόμενα έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Και βεβαίως, εμείς κάνουμε την εκτίμηση ότι αν πραγματικά υπάρξει βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να πάμε και σε άλλους τρόπους και όχι απλά στο κυνήγι της απόδειξης, το οποίο ιδιαίτερα με τις συνθήκες που υπάρχουν – τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθείς σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, γιατί δεν υπάρχει μόνο στα νησιά, υπάρχει παντού. Κατά συνέπεια ίσως πρέπει να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε ή πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Στον πυρήνα όλων αυτών κατά τη γνώμη μας πάντως είναι η διάθεση και η έλλειψη διαχρονικά πολιτικής βούλησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.»

ΕΡ : Και συνολικού σχεδιασμού ίσως.

«Βεβαίως. Γιατί όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο και μιλάμε έτσι με μεγάλη άνεση, από την πλευρά των υπευθύνων εννοώ, για μεγάλη εξόρμηση των εφοριακών κλπ, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι εφορίες μας αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες μας λειτουργούν με κάτω του μισού του προσωπικού που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί υπάλληλοι που τρέχουν και τους παινεύουμε πολλές φορές δημόσια, καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα για την μετακίνηση, την παραμονή, τη διατροφή τους – γιατί όταν λείπουν, λείπουν για πολλές μέρες από τα σπίτια τους. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι υπάλληλοι πληρώνουν από την τσέπη τους για τα τόνερ και τους εκτυπωτές στις εφορίες, ή για το χαρτί προκειμένου να εκτυπώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν στα νησιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και πραγματικά εμείς αγανακτούμε όταν προς τα έξω βγάζουμε τη μία πλευρά. Πρέπει να δώσουμε τη συνολική εικόνα, προκειμένου να έχουν και οι πολίτες οι οποίοι λένε “μα πώς είναι δυνατόν να έχουμε τόσο τουρισμό και τα έσοδα να μην εκτινάσσονται”, να ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.»