“Δυναμική αντιμετώπιση” της Β. Κορέας θέλει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, χθες στην Βαρσοβία τάχθηκε υπέρ της “δυναμικής αντιμετώπισης” της Βόρειας Κορέας, μετά την τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση. Παράλληλα, παρότρυνε κι άλλες χώρες να δείξουν στην Πιονγιάνγκ ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την περασμένη Τρίτη στην δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με την γνώμη ειδικών, είχε τέτοια ακτίνα δράσης ώστε θα μπορούσε να πλήξει την Αλάσκα και την Χαβάη, αλλά ίσως και τις βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πύραυλος αυτός μπορούσε να μεταφέρει μία μεγάλη πυρηνική κεφαλή.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε ως “απειλή” την Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι: “θα αντιμετωπιστεί πολύ δυναμικά.” Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται “άσχημα πράγματα” για την Βόρεια Κορέα, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα τραβήξει μία “κόκκινη γραμμή” που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως έκανε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για τα χημικά όπλα στην Συρία. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα “συμπεριφέρεται πολύ επικίνδυνα, ενώ κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.”

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι η δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση δεν έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά στην πολεμική σύγκρουση, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων έναντι της Πιονγιάνγκ. “Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε (πολεμικές) επιλογές εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αλλά η κατάσταση αυτή άπτεται καθαρά των διπλωματικών χειρισμών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο. “Η διπλωματία δεν έχει αποτύχει… Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται όσο μιλάμε,” συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-κου, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση των ΗΠΑ στην συμμαχία με τη Νότια Κορέα, ενώ υποσχέθηκε την διάθεση “μιας ολοκληρωμένης σειράς αμυντικών επιλογών.” Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιάπωνα ΥΠΑΜ την Τετάρτη.

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο εξελίσσονται στην μεγαλύτερη πρόκληση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για τον πρόεδρο Τραμπ, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ασκούνται σοβαρές πιέσεις και στις σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις προς τον πρόεδρο Σι για την κλιμάκωση των πιέσεων που μπορεί ν’ ασκήσει η Κίνα στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εγκαταλείψει την εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από τις ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεων με την Κίνα.

Το Πεκίνο από την πλευρά του τάχθηκε χθες υπέρ της αυτοσυγκράτησης στην Κορεατική Χερσόνησο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει να γίνει στόχος εφαρμογής αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων. Η κινεζική πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές της χώρας προς την αμερικανική αγορά, ενώ οι αμερικανικές αρχές δραστηριοποιούνται για την επιβολή προστίμων και της κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στις εταιρίες που μέσω κινεζικών τραπεζών, βοηθούν οικονομικά την Βόρεια Κορέα όπως αποκαλύφθηκε χθες από την δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων στις ΗΠΑ. Στις υποθέσεις αυτές, φέρονται να εμπλέκονται ο στρατός της Βόρειας Κορέας, αλλά κι οκτώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Η Ρωσία από την πλευρά της, απέρριψε την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την τελευταία πυραυλική δοκιμή, καθώς το σχέδιο της απόφασης που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ, έκανε λόγο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, όπως γνωστοποίησαν διπλωμάτες. Η Μόσχα δήλωσε ότι κατά την άποψή της, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε έναν μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικό πύραυλο την Τρίτη. Η Κίνα δεν γνωστοποίησε τον τύπο του πυραύλου, ενώ η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ICBM. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται από χθες στο Αμβούργο για την σύνοδο της ομάδας χωρών G20, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Ο ίδιος εμφανίζεται εκνευρισμένος από την επιφυλακτική στάση του Πεκίνου στην κλιμάκωση των πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Ο Τραμπ έγραψε την Τετάρτη χαρακτηριστικά στο Twitter: “ Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε περίπου κατά 40%, το πρώτο τρίμηνο. Τόσο πολύ για την Κίνα που συνεργάζεται μαζί μας – αλλά θα το προσπαθήσουμε!”

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Κίνα κατά την ομιλία του στην Πολωνία, ενώ το μήνυμα του προς άλλες χώρες για την ανάγκη να κάνουν περισσότερα στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας, είναι ξεκάθαρο ότι είχε ως αποδέκτη το Πεκίνο. “Ο πρόεδρος Ντούντα κι εγώ καλούνται όλα τα κράτη ν’ αντιταχθούν σε αυτήν την διεθνή απειλή και να δείξουν στην Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για την πολύ, πολύ κακή συμπεριφορά της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον αναμένεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που η Ρωσία και η Κίνα δεν υποστηρίξουν την κίνηση αυτή, τότε, η Ουάσινγκτον θα κινηθεί μονομερώς.

Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν διπλωμάτες το Πεκίνο, δεν εφαρμόζει πλήρως το πλαίσιο κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, ενώ αντιδρά στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων όπως η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, η απαγόρευση πτήσεων στην κρατική αεροπορική εταιρία της Βόρειας Κορέας, αλλά και η λήψη μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών κι άλλων εταιριών που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά κινεζικών εταιριών που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα κυρίως, τράπεζες. Η ίδια τακτική εφαρμόστηκε για την κλιμάκωση των πιέσεων έναντι του Ιράν, πριν την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του.

Με ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου G20, αλλά και οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις θέσεις των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, που ίσως προδιαγράψουν και την αμερικανική στάση έναντι του Πεκίνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων.