ΔΝΤ: Υπογράψατε πλαφόν χρέους

Η «οροφή» χρέους προβλέπεται για όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ και έχει τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τον επίμαχο περιορισμό στο ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος φέρεται να ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έκδοση νέου ομολόγου, παρά το γεγονός ότι εξαρχής καταγραφόταν στα τεχνικά κείμενα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί με την υπογραφή της «οροφή» χρέους -325 δισ. ευρώ- της κεντρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η προδιαγραφή αφορά μάλιστα και τις δανειακές δόσεις του ESM.

Ως αποτέλεσμα, μετά την πρόσφατη εκταμίευση από τον ESM, με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο χρέος και κατ’ επέκταση να διασφαλίσει το αποθεματικό στο οποίο στόχευε η ελληνική κυβέρνηση.

Η αιτία, από την πλευρά του ΔΝΤ, κρύβεται στη χθεσινή αποστροφή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: «Το πρόγραμμα παρέχει αφενός χώρο για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται προκειμένου να ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης, αφετέρου ένα πλαίσιο για τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ώστε να παραδώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι ενδεικτική της στρατηγικής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο πιέζει από τη μία πλευρά την Αθήνα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, από την άλλη πλευρά την Ευρωζώνη για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να μην είχε εκτιμήσει σωστά από την αρχή τις συνέπειες του συγκεκριμένου όρου στη συμφωνία με το ΔΝΤ, γεγονός που στην πορεία δεν άφησε ανεπηρέαστο τον σχεδιασμό της για την έξοδο στις αγορές.