Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν αρκεί μόνο μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων

Ακόμα και αν η Ελλάδα προβεί σε επιτυχημένη έκδοση ομολόγων σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεων, η χώρα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, καθώς για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν από τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις πιο μακρινών ωριμάνσεων, ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα.

Η διαδικασία, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και το χτίσιμο ενός σημαντικού αποθέματος μετρητών.

Οι τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στο Reuters η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει τυχόν υπαινιγμούς ότι θα υπαναχωρήσει από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο των αγορών.

Στη δημοσίευμα σημειώνεται ότι, κατά την Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει περίπου εννέα δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πρώτων δέκα μηνών μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Μέρος των χρημάτων αναμένεται να έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, ένα μέρος του αποθέματος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, όπως σημειώνουν δύο από τους αξιωματούχους.

Για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος και να αποκαταστήσει τη φήμη της, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Προειδοποιούν επίσης ότι η παρακώλυση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι ομολογιακές εκδόσεις είναι επιτυχείς, θα μπορούσαν να αυξήσουν την «όρεξη» των επενδυτών να πιέσουν την Ελλάδα να εξετάσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος.

Το Reuters παρατηρεί ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια μετά την κρίση χρέους του 2010-2012, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διευκόλυνση, η οποία έχει στόχο να καθησυχάσει τις αγορές.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει αυτή την υποστήριξη, μια πολιτικά «όχι εύγεστη» κίνηση για την Αθήνα, αλλά μέτρο που οι πιστωτές θεωρούν χρήσιμο για να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον μέχρι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το φορολογικό πλαίσιο εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.