Φ. Κουβέλης στον Flash 96: «Η κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει” – Δεν ενδιαφέρομαι για κυβερνητική θέση…»

«Μας πιέζει ο χρόνος – η κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει”. Η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση δεν είναι τυχαία, αποτελεί συγκεκριμένη επιλογή της Γερμανίας, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική αδυναμία», τόνισε στον Flash 96 και στην εκπομπή της Μαρίνας Ρήγου & του Ανδρέα Παναγόπουλου, ο Φώτης Κουβέλης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο, πρέπει να ακολουθήσει το σύντομο δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας πως ακόμη και αν δεν προκύψει λύση στις συνομιλίες της Γενεύης, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Αναλυτικά

«Μας πιέζει ο χρόνος. Ο χρόνος έχει την αυτοτέλειά του ως πολιτικό και οικονομικό μέγεθος και πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει, μέσα στις υπάρχουσες δυσκολίες, μέσα στις σύνθετες συνθήκες που υφίστανται. Η καθυστέρηση, για παράδειγμα, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τυχαία, δεν είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη επιλογή της Γερμανίας, η οποία θέλει να οδηγήσει τη χώρα πλησιέστερα σε μια οικονομική αδυναμία. Διότι μην ξεχνάμε, σε λίγους μήνες η χώρα θα υποχρεωθεί να καταβάλει κάποια σημαντικά χρηματικά ποσά, στη βάση των συμφωνιών και των υποχρεώσεων που έχει.»

ΕΡ : Όχι πολύ μεγάλα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή τις επόμενες, αλλά εν πάση περιπτώσει σημαντικά.

«Σημαντικά για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και επίσης, εκείνο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αξιοποιώντας -αν θέλετε- και την ευρωπαϊκή παρουσία, θα πρέπει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού με έναν σύντομο τρόπο και σύντομο δρόμο.»

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. «Άλλο το 2012, άλλο το 2017», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά

ΕΡ : Θα ξαναμπαίνατε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όπως αυτό του 2012;

«Όχι, διότι ήταν άλλες οι συνθήκες, άλλες οι αναλογίες. Το 2012 δεν είναι ούτε 2015, ούτε 2016. Να θυμίσω ότι τότε η επιλογή και η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση που κάναμε ήταν να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αλλά τότε δεν εκχωρήσαμε, όπως χαρακτηριστικά είχαμε δηλώσει, ούτε την πολιτική μας, πολύ δε περισσότερο την ιδεολογική μας ταυτότητα. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός εάν εκείνη η προσπάθεια εστέφθη με επιτυχία. Το επιτυχές ήταν μόνο ότι αποφεύχθηκε η έξοδος από την ευρωζώνη.»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *