Φάμελλος στην ΚΕΔΕ: Χρηματοδοτήσεις για την επίτευξη των εθνικών στόχων στην ανακύκλωση

Τα χρηματοτοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), όπως είπε, προωθούν την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Όπως ανάφερε ο κ. Φάμελλος, αν μετά το 2020 ως χώρα δεν ανακτούμε και ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα οι δήμοι ανακυκλώνουν μόλις το 6% των παραγόμενων απορριμμάτων τους. “Αυτό πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστεί “, τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε την αυτοδιοίκηση να καταστήσει την ανακύκλωση πολιτική της προτεραιότητα ενώ έθεσε και το θέμα του τέλους ταφής, το οποίο επισήμανε ότι αν και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του, σήμερα έχει ανασταλεί. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη δυο μεγάλες δημόσιες προκηρύξεις η μια 25 εκατ. ευρώ για ελαφριές υποδομές ( πράσινα σημεία, κάδους κ.α.) και 310 εκατ. ευρώ για βαριές ( εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων κ.α ).

Επίσης, ανάφερε ότι από τα ΠΕΠ για την πρώτη κατηγορία θα υπάρξουν άλλα 94 εκατ. ευρώ και 238 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.

Παράλληλα θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης, ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά πέραν των Περιφερειακών Σχεδιασμών και επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για τις μονάδες στην Αττική ( Γραμματικό κ.α ).

 

 Δεν θα δοθεί παράταση για τους δασικούς χάρτες

Στις 28 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η κατάθεση αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τοn υπουργό, 28 δήμοι δεν έχουν ακόμη και τώρα καταθέσει σχετικά στοιχεία, επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχουν έναντι των πολιτών τους.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, η λίστα με τους δήμους αυτούς θα δημοσιοποιηθεί σήμερα από το υπουργείο.