Γ. Σωτηρέλης στον Flash 96: «Εντελώς λανθασμένη η κίνηση με την κα Θάνου…»

«Εντελώς λανθασμένη η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού – δείχνει προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», επισήμανε στον Flash 96 και στην εκπομπή του Πάνου Κολιοπάνου & της Φώφης Γιωτάκη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Τόνισε ότι αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι υπήρχαν πολιτικές διασυνδέσεις που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σεβασμού στη λειτουργία των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο κ. Σωτηρέλης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η διελκυστίνδα εκτελεστικής- δικαστικής εξουσίας. Ωστόσο, εξέφρασε τη διαφωνία του με το φορτισμένο ύφος ανακοινώσεων που εκδίδουν δικαστικοί λειτουργοί.

Αναλυτικά

«Το να βγαίνει ένας υπουργός, ή ένα πολιτικό στέλεχος, και να κατηγορεί τη δικαιοσύνη γιατί στην πραγματικότητα κάνει τη δουλειά της και γιατί εφαρμόζει τους κανόνες και τα κριτήρια που έχει επεξεργαστεί η νομολογία, είναι τραγικό. Διότι γίνεται χωρίς καμία νομική επεξεργασία αυτή η κριτική. Δεν άκουσα καμιά κριτική νομική πάνω στις αποφάσεις που λήφθηκαν. Άκουσα μια πολιτική κριτική γενική του στυλ ότι οι δικαστές κρίνουν έτσι με πολιτικά κριτήρια, ή με πολιτικά κίνητρα, ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτό γενικά και αόριστα δε λέει τίποτα, δεν είναι δημόσια κριτική αυτό. Αυτό είναι δηλαδή το πρόβλημα το μεγάλο που έχει ανακύψει σήμερα. Και θα πρέπει επιτέλους ο πρωθυπουργός να πάρει μια πρωτοβουλία να σταματήσει αυτή η ιστορία, αντί να στηρίζει έμμεσα ή άμεσα αυτές τις δηλώσεις.
Και βεβαίως δεν περιποιεί τιμή στη δικαιοσύνη και η πρόσφατη εξέλιξη σε ό,τι αφορά αυτό που ακούω για την κα Θάνου. Διότι δεν είναι δυνατόν από τη μια στιγμή στην άλλη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, να πηγαίνει στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού αμέσως μόλις τελειώνει η θητεία της, γιατί δείχνει ότι υπήρχαν πολιτικές διασυνδέσεις. Και ειλικρινά λυπάμαι αν υπήρχαν τέτοιες πολιτικές διασυνδέσεις, γιατί δείχνει ότι υπονομεύτηκε έτσι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αυτή η κίνηση είναι συμβολικά μια κίνηση εντελώς λανθασμένη. Μια κίνηση η οποία δείχνει δυστυχώς μια προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τέτοια κίνηση. Δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς πάσχει από έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος, ιστορικά. Από το δημοψήφισμα το οποίο προκηρύχτηκε μέσα σε 7 μέρες παραβιάζοντας όλες τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία ενός δημοψηφίσματος, μέχρι τις επιλογές που έγιναν στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, μέχρι τους χειρισμούς που έγιναν στα Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι τους χειρισμού που γίνονται απέναντι στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς είναι μια αντιμετώπιση που δε δείχνει σεβασμό στη λειτουργία του συνταγματικού πολιτεύματος. Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι που αυτό χαρακτηρίζει μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς δε βλέπω καμία πρωτοβουλία προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Νομίζω ότι παρασύρθηκαν από τη φόρτιση των δηλώσεων των πολιτικών προσώπων οι δικαστές και αντιδρούν συχνά με τον ίδιο τρόπο. Όχι όλες οι ανακοινώσεις, αλλά κάποιες ανακοινώσεις είναι έντονα φορτισμένες. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να αντιδρούν με έναν πιο νηφάλιο και προσεκτικό τρόπο, διότι ακριβώς δεν πρέπει να τροφοδοτούν αυτή τη σύγκρουση. Πρέπει να επισημαίνουν αυτά που πρέπει να επισημανθούν, επί της ουσίας δε διαφωνώ καθόλου στο σύνολο σχεδόν των σχετικών παρατηρήσεων. Αλλά ως προς το ύφος, κι εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο το ύφος ορισμένων τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις.»