Γκουτέρες: Έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την πρόσβαση στους ιερούς τόπους της Παλιάς Πόλης.

«Ο γενικός γραμματέας εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο τριών Παλαιστινίων σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και καλεί αυτά τα συμβάντα να ερευνηθούν πλήρως», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τις δύο πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, 200 ως 400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ένταση ανεβαίνει συνεχώς μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στο Όρος του Ναού, όπου βρίσκεται το ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, ένας από τους ιερότερους τόπους των μουσουλμάνων.

Το Ισραήλ απαγορεύει πλέον την είσοδο σε άνδρες κάτω των 50 ετών, ενώ εγκαθιστά ανιχνευτές μετάλλων στην πύλη που οδηγεί στον χώρο λατρείας.