Ισχυρή ανάπτυξη το β’ τρίμηνο προβλέπει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Iσχυρή ανάπτυξη θα συνεχίσει να καταγράφει η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την υψηλότερη κατασκευαστική δραστηριότητα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το πρώτο τρίμηνο – ταχύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα – και οι αναλυτές αναμένουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξηθεί τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει την αυξημένη ανοδική της πορεία – και στο δεύτερο τρίμηνο» αναφέρει το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του.

«Οι γερμανικές εξαγωγές επί του παρόντος ευνοούνται από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά πιθανόν να αυξηθούν λιγότερο σε προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τις εισαγωγές, που επίσης κινούνται ανοδικά» προστίθεται στην έκθεση. Αυτό καταδεικνύει πώς το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει την αργή πτωτική του τάση, που ξεκίνησε στα μέσα του 2016, σημειώνεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί για πέντε μήνες στη σειρά από τις αρχές του έτους και οι δείκτες κλίματος, όπως ο Ifo, υποδηλώνουν ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

«Οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται σε πραγματικούς όρους» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα απασχόλησης αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters