Κ. Βενιζέλος στον Flash 96: «Η Τουρκία ευθύνεται για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού…»

«Η πενταμερής διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού κατέρρευσε γιατί η Τουρκία δεν ήθελε να διεκδικήσει την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων», δήλωσε στον Flash 96 και στην εκπομπή του Πάνου Κολιοπάνου & της Φώφης Γιωτάκη, ο δημοσιογράφος, Κώστας Βενιζέλος.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Λευκωσία μπορεί να έχει κάνει λάθη τακτικής, όμως δεν μπορεί να χρεωθεί το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Αναλυτικά

«Επειδή ξεκινήσατε στην εισαγωγή σας και αναφερθήκατε στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι με αυτό το καθεστώς δεν μπορείς να κάνεις μία συμφωνία η οποία θα είναι ξεκάθαρη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, και πάλι θα υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο θα εφαρμοστεί από την Τουρκία η συμφωνία. Όμως η πενταμερής διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία κατέρρευσε γιατί ακριβώς η Τουρκία δεν ήθελε να συζητήσει άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Όταν είχε προσπάθεια από τον Γ.Γ. να καταγραφούν οι θέσεις ώστε να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, είχε πει την αναφορά “κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων”. Και όταν ο κ. Κοτζιάς είπε “αμέσως”, ο κ. Τσαβούσογλου αντέδρασε λέγοντας “όχι, εγώ δεν είχα πει κάτι τέτοιο, αυτό που λέμε εμείς 3 προεδρικές θητείες 15 χρόνια και τότε να υπάρξει επανεξέταση του θέματος από την Τουρκία και την Ελλάδα”. Και είπε μάλιστα όταν αν και εφόσον οι Ελληνοκύπριοι έχουν καλή συμπεριφορά, αυτό μπορούμε να το δούμε και στα 12-13 χρόνια.

Για το στρατό δεν υπήρχε θέμα από πλευράς της Τουρκίας για πλήρη αποχώρηση. Άλλωστε θυμάστε και τη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου που είπε ότι πρέπει να ξυπνήσουν, είναι όνειρα που κάνουν οι Ελλαδίτες και οι Ελληνοκύπριοι ότι θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, αυτό το είπε δημόσια. Οπότε, θεωρώ ότι μπορεί να έχουν γίνει λάθη τακτικής, να έχουν γίνει διάφορα λάθη από πλευράς της Λευκωσίας, όμως δεν μπορεί να φορτωθεί η Λευκωσία το αδιέξοδο και την κατάρρευση της διαδικασίας, γιατί εκεί που ήταν το μεγάλο ζητούμενο της διάσκεψης, ήταν το θέμα της ασφάλειας. Λοιπόν, στην ασφάλεια η Τουρκία δε φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.»