ΚΚΕ: Ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρος, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα

«Σταθερά αλληλέγγυο στον κυπριακό λαό, στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή και σε οποιοδήποτε διχοτομικό σχέδιο» δηλώνει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

«Συμπληρώνονται 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την στήριξη του αμερικάνικου και βρετανικού ιμπεριαλισμού» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, η Κύπρος γίνεται εκ νέου μήλον της έριδος στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών» γεγονός που «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο και τους λαούς της περιοχής».

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «δεν αποτελεί λύση η άδικη για τον κυπριακό λαό και διχοτομική συνομοσπονδιακή διευθέτηση των δύο ‘συνιστώντων κρατών’ που προωθείται, η παραγραφή του γεγονότος ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία».

«Το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα κι όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν ακυρώνεται από τις δυσκολίες του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Αντίθετα απαντά ακριβώς στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.