Μήνυμα Κοτζιά σε Ερντογάν: Η ελληνική καρδιά φτάνει ως την Ινδία

“Η ιστορία της καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία, η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνοντας μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια ρητορική αλυτρωτισμού.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά και στην Ιστορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή” και πρόσθεσε: “Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία”.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ίδια ερώτηση, τόνισε ότι “η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις”.

Όσον αφορά άλλα ζητήματα της ατζέντας, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, ενώ εξήρε τη διαφωνία της Ελλάδας στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στήριξε την ελληνική ατζέντα για την επίλυση του Κυπριακού.

“Στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτιμούμε πολύ ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και επιθυμεί τον περαιτέρω διάλογο σε σχέση με το ουκρανικό” τόνισε ο κ. Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι.

Ο κ. Λαβρόφ στήριξε απολύτως τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, καλώντας να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον ρώσο ομόλογό του για τη σταθερή στάση της Ρωσίας στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Τσίπρας: Ανάγκη να διατηρήσουμε τις στενές σχέσεις

Σε θερμό κλίμα έγινε νωρίτερα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

“Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Λαβρόφ.

“Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του προέδρου Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο “σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας”.

“Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου” πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Επισήμανε δε ότι “υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι’ αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας”.

Λαβρόφ: Κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε ο κ. Λαβρόφ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και τη σημασία τής εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” σημειώνοντας:

“Εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο-όχι βέβαια χωρίς προβλήματα-η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει.

Χρειάζεται-όπως παρατήρησε- να το δημιουργήσουμε εκ νέου-και πρόσθεσε ότι με αυτό ασχολείται ο ΟΗΕ και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως “μαύρη τρύπα”, μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη.

Ως προς το Κυπριακό, υποστήριξε ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση και υπογράμμισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Τόνισε ότι “αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *