Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη Μογκερίνι

Να αποτελέσει το Κυπριακό βασική προτεραιότητα για την Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ προκειμένου συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σύμφωνα με πηροφορίες, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μογκερίνι, συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η προοπτική αυτή, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής της δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Παράλληλα, ο κ Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δ. Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης (δηλ. Συνόδου 2003) και ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον ρόλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις και για τον προσωπικό ρόλο του Πρωθυπουργού.

«Eίμαι πολύ ευγνώμων για τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο προσωπικός σας ρόλος -ακόμα και από απόσταση- στο Κραν Μοντανά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης θετικής λύσης για το Κυπριακό. «Είναι προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και για ολόκληρη την Ένωση» συμπλήρωσε.