Ν. Κογιουμτζής στον Flash 96: «Στις εκπτώσεις και στην αύξηση του τουρισμού ευελπιστούν για να πάρουν ανάσα οι έμποροι της Αθήνας…»

Στη χρονική περίοδο των εκπτώσεων και στην αύξηση του τουρισμού ευελπιστούν οι έμποροι της Αθήνας για να δουν καλύτερες οικονομικές μέρες.

Όπως είπε στον Flash 96 και στην εκπομπή του Γιάννη Κορωναίου & της Μαρίας Σμιλίδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτζής, μεσοσταθμικά από την αρχή του χρόνου έχει κλείσει πανελλαδικά το 30% των εμπορικών επιχειρήσεων.

«Οι μόνες περιοχές που αντέχουν στην Αθήνα είναι οι τουριστικές, στον άξονα Σύνταγμα-Μοναστηράκι», σημείωσε ο κ. Κογιουμτζής.

Αναλυτικά

«Εκεί γύρω στην πρώτη μέρα ή τις πρώτες δύο μέρες είναι διερευνητική η χρονική αυτή περίοδος. Κυρίως κάνουν έρευνα αγοράς οι καταναλωτές, να δούνε αυτό το αντικείμενο, το αγαθό που θέλουν. Και αυτό είναι καλό, που κάνουν έρευνα αγοράς, αρχίζει αυτό και διευρύνεται πλέον και στη χώρα μας, επειδή με αυτόν τον τρόπο κάνει καλό και στην αγορά, κάνει καλό και στον ανταγωνισμό, κάνει καλό και σε ‘μας τους επιχειρηματίες. Ευελπιστούμε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες που υπάρχουν, διότι αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται ο έλληνας καταναλωτής – περικοπές μισθών και συντάξεων από τη μία πλευρά, υπερφορολόγηση από την άλλη, το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση βαίνει ολοένα και μειούμενο.»

ΕΡ : Μέχρι τώρα η χρονιά πώς κύλησε; Ας μιλήσουμε για την Αθήνα, που ξέρετε και τα στοιχεία της αγοράς.

«Υπήρξε θα έλεγα μια σταθερότητα φέτος, με την έννοια ότι κλείσανε πολλές επιχειρήσεις, μείναμε πια λιγότεροι απ’ ότι φαίνεται. Πανελλαδικά κλείσανε κοντά στις 10 χιλιάδες επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου, οπότε ό,τι ήταν να κλείσει τέλος πάντων για την Αθήνα έκλεισε. Σε άλλοτε κραταιούς εμπορικούς δρόμους και η έρευνα της ΕΣΕΕ το κατέδειξε τους προηγούμενους μήνες ότι έχουμε περίπου μεσοσταθμικά κοντά στο 30% λουκέτα (βλ. Πανεπιστημίου, Σταδίου, Χαριλάου Τρικούπη, Πατησίων). Οι μόνοι δρόμοι που αντέχουν, οι περιοχές που αντέχουν ουσιαστικά είναι η τουριστική περιοχή, ο άξονας από Σύνταγμα έως κάτω Μοναστηράκι, όπου φέτος βέβαια και οι αφίξεις των τουριστών θα δώσουν μια άλλη πιστεύουμε πνοή, παρότι έχουμε να κάνουμε και με έναν αδύναμο οικονομικά τουρίστα, όπως και πέρσι. Παρόλα αυτά όμως, επειδή φαίνεται ότι θα έχουμε αύξηση στον αριθμό των τουριστών που θα μας επισκεφτούν, ευελπιστούμε ότι και από ‘κει τα έσοδα θα είναι καλύτερα. Πέρσι είχαμε κοντά στα 28 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα παρέμειναν στα 14 δις και κάτι.»