Παπαδημούλης: Αναγκαία η ενίσχυση της στρατηγικής των Μακροπεριφερειών σε Αδριατική-Ιόνιο από την ΕΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής των μακροπεριφερειών σε Ανδριατική-Ιόνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Μακροπεριφερειακή στρατηγική της ΕΕ».

«Δεν μιλάμε απλώς για μια συνεργασία ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ ή κράτη που θέλουν να έχουν μια προοπτική ένταξης. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Που αφορά στην αξιοποίηση, από κοινού, σε προγράμματα για τις μεταφορές, για την ενέργεια κλπ., συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων, όπου η κλίμακα της μακροπεριφέρειας επιτρέπει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μιλάμε για μια αντίληψη που βοηθάει με την κλίμακα της μακροπεριφέρειας, να κάνουμε πράγματα που ο καθένας μόνος του δεν μπορεί. Και αυτό απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης.

«Στην περιοχή, της Αδριατικής -Ιονίου, δραστηριοποιούνται κι άλλοι, διάφορα λόμπι. Όπως είπε ο Ιταλός ομιλητής «καλά είναι αυτά», αλλά δεν είναι δουλειά μας να υποκαταστήσουμε τις θεσμικές επιλογές της ΕΕ με τη δουλειά των λόμπι. Και επειδή καμιά φορά αυτά τα πράγματα αναφέρονται και μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε, στην Έκθεση που θα ετοιμάσουμε, να αναφέρεται ότι εμάς μας ενδιαφέρει η στρατηγική των μακροπεριφερειών να ενισχυθεί μέσα από τα θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν και όχι από παράπλευρες επιλογές, που υπηρετούν ενδεχομένως και γεωπολιτικές επιδιώξεις ορισμένων κρατών μελών» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.