Πιτσιόρλας: Η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, έχει πάρα πολλά και μόνο πλεονεκτήματα

Στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και στα πλεονεκτήματα της σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την χώρα, στάθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στην ομιλία του κατά την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε τη σπουδαιότητα του πνεύματος συνεργασίας που κυριάρχησε στην περίπτωση του έργου που υπεγράφη, με την προτροπή ότι αυτό πρέπει να επικρατήσει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα καλά και να διορθώσουμε τα λάθη, ενώ προσέθεσε:

«Είμαστε σε μία στιγμή που πρέπει να επικρατήσει στη χώρα το πνεύμα της συνεργασίας όλων για να μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, να μπορέσουμε να αποδείξουμε τους εαυτούς μας πρώτα, και σε όλο τον κόσμο κατά δεύτερον, ότι μέσα από τη συνεργασία η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, να λύσει τα προβλήματα της και μην είναι σε σημείο να απολογείται για διάφορες καταστάσεις, όπως το κορυφαίο θέμα των απορριμμάτων -που δεν είναι το μόνο».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε θετικά στην μέθοδο που επιλέχθηκε για το έργο, δηλαδή της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, με την επισήμανση ότι αυτή έχει πάρα πολλά και μόνο πλεονεκτήματα. Ο κ. Πιτσιόρλας μάλιστα, την χαρακτήρισε, απαραίτητο εργαλείο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, «σήμερα που οι δημόσιοι πόροι είναι λίγοι», καθώς δίνει η δυνατότητα να γίνουν πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλια.

Παράλληλα είπε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί τώρα χρειαζόμαστε πολλά έργα στην Ελλάδα και ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από τα προγράμματα και από την επιτήρηση.

«Στόχος είναι, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, με παροχές προς τους πολίτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως βρισκόμαστε σε μία στιγμή που πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου στην δημοσιά ζωή και διάλογο και μπορούμε ανεξάρτητα πολιτικών προελεύσεων για την πρόοδο της χώρας μας.

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε μια νέα εποχή, όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων, εισέρχεται από σήμερα η Ήπειρος, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο προεργασίας, συνεργασιών και επίπονων προσπαθειών, υπογράφτηκε σήμερα, μεταξύ της Περιφέρειας και του ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, του έργου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «σπουδαία μέρα» τη σημερινή για την Ήπειρο, ενώ προσέθεσε: «Όταν θέλεις να κάνεις ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσεις τις υποδομές οι οποίες θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Έτσι ξεκινήσαμε σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά ήταν οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι αποχετεύσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Ηπείρου. Αλλά το μεγαλύτερο έργο που θέσαμε ως προτεραιότητα, ήταν να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε και καλή τιμή για τους πολίτες. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί, ο α΄ και ο β΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό. Ή είμαστε όλοι μαζί και έχουμε μια διαφορετική τύχη και αγωνιζόμαστε για αυτό, ή ο καθένας μόνος του χάνεται. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα έγινε μεγάλος αγώνας, τον οποίο όμως πιστέψαμε από την αρχή».

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε και στο γεγονός της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των δήμων και έτσι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ΕΕ. στην Ήπειρο, ενώ έκανε αναφορά και στην οικονομική παράμετρο του έργου.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προώθηση του έργου, κάνοντας ειδική αναφορά στον υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής του ΥΠΕΠΕΡΑΑ (), αλλά και την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ», εξαίροντας την ως τώρα συνεργασία που υπήρχε για την προώθηση των μεγάλων οδικών έργων που υλοποίησε στην Ήπειρο.

Ειδική αναφορά, έκανε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις οποίες ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Τον κύκλο των χαιρετισμών και των τοποθετήσεων έκλεισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη μέθοδο ΣΔΙΤ, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για την επιλογή της μεθόδου αυτής, ενώ στη συνέχεια, προσέθεσε: «Έχουμε μια συμμετοχή του Δημοσίου με 40% στη χρηματοδότηση αυτού του έργου και το υπόλοιπο 60% είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο, και αυτό θα το ζήσετε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην ώρα του -κι αυτό δείχνει σήμερα η εμπειρία από τα παρόμοια έργα. Επίσης θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του. Τέλος θα ξεκινήσει με ένα επίπεδο ποιότητας και αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκειά του».

Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι απένειμαν τα εύσημα στην Περιφέρεια και τις υπηρεσίες για την προσπάθεια και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελός Καπετάνιος μετέφερε το χαιρετισμό του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την ευχή για επιτυχία του έργου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα πράγματι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή όπου αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια καθυστερημένα και στη χώρα μας γίνονται. Η χώρα μας πλήρωσε 80.000.000 για πρόστιμα μέχρι τώρα και θα ερχόντουσαν και άλλα πρόστιμα αν πράγματι δεν ανασχεδιάζαμε τα σχέδια τα περιφερειακά και της ίδιας της χώρας ώστε να φεύγουν προς το μέλλον».

Τη σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους του ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ο διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους θυγατρικής της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ», ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Αγραφιώτης.