Ροχανί: Θα αντισταθούμε στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως οι νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν αντιβαίνουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήψε η χώρα με τις διεθνείς δυνάμεις και δεσμεύθηκε πως η Τεχεράνη θα «αντισταθεί» σε αυτές, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και είπε πως οι «βλαβερές δραστηριότητες» της Τεχεράνης υπονομεύουν οποιαδήποτε «θετική συμβολή» προέρχεται από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015.
«Μερικές από τις ενέργειες των Αμερικανών είναι εναντίον του πνεύματος και ακόμη και του γράμματος της πυρηνικής συμφωνίας. Θα αντισταθούμε σε αυτά τα σχέδια και στις ενέργειες», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Μία από τις συνωμοσίες των Αμερικανών είναι να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε το Ιράν να πει ότι δεν τηρεί της δεσμεύσεις του… Πιστεύω πως οι Αμερικανοί θα αποτύχουν καθώς θα σεβόμαστε πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις μας», είπε ο Ροχανί.
Το ιρανικό κοινοβούλιο συμφώνησε να συζητήσει τη λήψη μέτρων ως αντίποινα στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης του βαλλιστικού προγράμματος, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Τα μέτρα των ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Ιράν, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ισχύ τη συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι διεθνείς δυνάμεις για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι στόχος των κυρώσεων είναι 18 οντότητες και πρόσωπα που υποστηρίζουν, όπως υποστήριξε, «παράνομους ιρανούς παίκτες ή υπερεθνική εγκληματική δραστηριότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ