Ρωσία: Το Ιράκ αγοράζει εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης

Η Ρωσία πρόκειται να πουλήσει στο Ιράκ έναν σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης, δηλώνει στην εφημερίδα «Ιζβέστια» ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Ο ίδιος δεν αναφέρει τον αριθμό αρμάτων μάχης, ούτε το ποσό του συμβολαίου πώλησής τους, παρότι η ρωσική εταιρεία Yralvagonzavod είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εντός του 2017 θα πωλήσει στο Ιράκ 73 άρματα μάχης τύπου Τ-90S/SK.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, πρόκειται για την πρώτη αποστολή αρμάτων μάχης, ενώ θα επακολουθήσουν και άλλες. «Στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την πώληση μερικών εκατοντάδων αρμάτων μάχης, ενώ το ποσό του συμβολαίου ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισεκ. δολάρια», αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ, ο οποίος επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της Ρωσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αφού, όπως λέει, αν και στο Ιράκ πολεμούσαν οι Αμερικανοί, οι ιρακινοί στρατιωτικοί επέλεξαν τελικά το ρωσικό άρμα μάχης.

Το ρωσικό άρμα μάχης Τ-90S διαθέτει έναν ισχυρό οπλισμό, προηγμένο σύστημα πυρός, αξιόπιστη θωράκιση, μεγάλη ευελιξία, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε επιχειρήσεις οποιαδήποτε χρονική στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.