Σκουρλέτης: Πολιτική ήττα της ΝΔ το ότι δεν δίνεται η καθαριότητα στους ιδιώτες

«Πηγαίνετε εσείς κύριε Βορίδη να σηκώσετε τον κάδο των σκουπιδιών χωρίς γάντια!», είναι η ονομαστική αναφορά με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε στη Βουλή τη στάση της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Είχε προηγηθεί, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο από τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, για το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, επειδή απέτυχε πολιτικά, χτίζει τώρα πελατειακές και ρουσφετελογικές σχέσεις με διάφορες ομάδες.

«Δεν μπορώ να καταλάβω την απέχθεια σας όταν ακούτε κάποια αυτονόητα θέματα. Για παράδειγμα, τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν πρέπει να τα δικαιούνται και οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα; Αλλιώς πηγαίνετε εσείς κύριε Βορίδη και σηκώστε τον κάδο χωρίς να έχετε γάντια! Και μας καταγγέλλετε επειδή ερχόμαστε, και αυτά που δεν τα δίνατε εσείς τα προηγούμενα χρόνια και τα έβαζαν οι συμβασιούχοι από την τσέπη τους, θα τα δώσουμε εμείς ως αποζημίωση. Αυτό είναι μια ηθική και πολιτική υποχρέωση», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Προσπαθούμε να λύσουμε πάρα πολλούς κόμπους, κόμπους που μας άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε πάρα πολύ με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Κατήγγειλε μάλιστα, ότι «τα διάφορα μέσα ενημέρωσης και συνοδοιπόροι της ΝΔ, εδώ και τρεις ημέρες εκλιπαρούν τους θεσμούς να μας σώσουν από ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται οδηγεί στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, κάνει ρουσφέτια, δημιουργεί νέες στρατιές ημέτερων κλπ., πράγματα αστεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Το αν ένας μικρός νησιωτικός δήμος ή ένας μικρός ορεινός δήμος αποφασίσει να δώσει ένα βοήθημα για να εξασφαλίσει στέγη στο γιατρό, στον πυροσβέστη ή στο δάσκαλο, αυτό είναι θετικό και είναι στη διακριτική ευχέρεια του δήμου. Εμείς του δίνουμε μια δυνατότητα. Πηγαίνετε λοιπόν κύριοι, της συντηρητικής δεξιάς αντιπολίτευσης, και ρωτήστε τους βουλευτές των κομμάτων σας, της περιφέρειας, αν συμφωνούν με αυτή τη διάταξη. Υπάρχουν νησιά που παρακαλάνε να βρούνε έναν γιατρό», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τα πυρά του υπουργού Εσωτερικών δέχθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπέστη δεινή πολιτική ήττα διότι δεν πέρασε το σχέδιό της να δοθεί η καθαριότητα των δήμων στις ιδιωτικές εταιρείες, «και το ΠΑΣΟΚ τολμάει να μιλάει σήμερα για νομοσχέδιο του «Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου», αντί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη»:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι τους Μαυρογιαλούρους τους έστειλε δύο φορές το 2015 στο σπίτι τους ο λαός και θα τους ξαναστείλει. Όταν λοιπόν μιλάτε έτσι έχω την εντύπωση ότι κοιτάζεστε στον καθρέφτη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μας εγκαλείτε για το άρθρο 100 για την άρση των πειθαρχικών, θυμάστε τι είναι; Ήταν οι δήμαρχοι που αρνήθηκαν, και σωστά αρνήθηκαν, να δώσουν στοιχεία γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που ζητούσατε εσείς στοιχεία για να απολύσετε και να θέσετε σε διαθεσιμότητα», είπε επίσης απευθυνόμενος στη ΝΔ και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δημοσιονομική επιβάρυνση από τις διατάξεις, διότι καλύπτονται είτε από τα ανταποδοτικά και οι υπόλοιπες από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των δήμων.

ΣΥΡΙΖΑ: κάποιοι εκλιπαρούν τους θεσμούς για μη ούριο άνεμο

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αντικατάσταση συνολικά του Ν. 3852/2010, γνωστού ως «νόμου Καλλικράτη», από ένα άλλο περισσότερο σύγχρονο, λειτουργικό και κυρίως δημοκρατικό πλαίσιο καθώς η οργανωτική, η αρχιτεκτονική δομή του, φιλοσοφία του, αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες οικοδομήθηκε το συγκεκριμένο σύστημα. Πρόκειται λοιπόν αυτό να αλλάξει με ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα το νέο πεδίο δράσης που ανοίγει για τους δήμους και τις Περιφέρειες, ενισχύοντας τον αναπτυξιακό τους ρόλο», είπε στην επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης. Ο βουλευτής είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό εισάγονται διατάξεις που ρυθμίζουν σημαντικά θέματα με θετικό πρόσημο για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία, και αποτελούν χρόνια αιτήματα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επρόκειτο να λυθούν με την έκδοση ΠΔ, όπως προέβλεπε ο Ν. 3852, αλλά ουδέποτε συνέβη αυτό.

«Ίσως γι΄αυτό κάποιοι να ενοχλούνται, και τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν με κάθε τρόπο να μειώσουν την αξία αυτού του νομοσχεδίου, και με κάθε τρόπο καταφεύγουν να εκλιπαρούν από τους θεσμούς μη ούριο άνεμο», είπε ο κ. Πρατσόλης.

ΝΔ: Επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης το νομοσχέδιο

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει εμβαλωματικές προσεγγίσεις που δεν θα αντιμετωπίσουν τα θέματα των δήμων και ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα αντιμεταρρύθμισης, σε ένα κύμα που αναιρεί τις βασικές παραδοχές για τις σχέσεις του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα νομοσχέδιο επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο, όπως είπε, ενώ κοινωφελείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ύδρευσης μπορεί να έχουν λυθεί ή να έχουν συγχωνευθεί, ο υπουργός προτείνει να ψηφίσει η Βουλή την ίδρυση προσωποπαγών θέσεων, με κριτήριο ότι το προσωπικό εργαζόταν πραγματικά σε αυτές την 31.05.2011, δηλαδή, έξι χρόνια πριν. Αναφέρθηκε επίσης σε άρθρο που «ανοίγει το δρόμο σε προσλήψεις προσωπικού που δούλευε κάποτε σε επιχείρηση δημοτικής ραδιοφωνίας, έστω και αν αυτή έχει κλείσει», αλλά και σε άρθρο για την παύση πειθαρχικών διώξεων υπαλλήλων ή αιρετών που δεν συμμορφώθηκαν στο νόμο «γιατί έτσι μπορεί να ήθελαν».

«Αυτό το νομοσχέδιο κάνει προσλήψεις χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, και διευθετήσεις και τακτοποιήσεις», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του νομοσχεδίου είναι «η πολιτική απελπισία της κυβέρνησης».

«Αφού πια δεν έχετε πολιτική να υπερασπιστείτε, τώρα πια ο μόνος δρόμος είναι να κλείσουμε το μάτι σε διάφορες ομάδες, χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, ικανοποιώντας απολύτως παράλογα αιτήματα», είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι «προσπαθεί να χτίσει με μικρές ομάδες συγκεκριμένες σχέσεις ανταποδοτικές, σχέσεις πελατειακές, σχέσεις ρουσφετολογικές, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πολιτικό αντίκρισμα μέσα στην κοινωνία». Ανέφερε επίσης ότι αυτές οι πολιτικές είναι «επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Μην επαναλαμβάνετε τα λάθη του παρελθόντος»

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ασφυξία. «Κάνατε μνημονιακή μετάλλαξη. Όμως οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και ό,τι έχει σχέση με το πελατειακό κράτος, η κομματοκρατία, η χειραγώγηση, είναι παλιές παθογένειες τις οποίες εμείς τις πληρώσαμε. Μην κάνετε το ίδιο λάθος», είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει κάποιες ρυθμίσεις, αλλά δεν πρόκειται να πει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, διότι έχει πελατειακή λογική.

«Κάποιοι από εμάς θεωρούσαν το κράτος λάφυρο. Εσείς κάνετε σήμερα το ίδιο λάθος», είπε ο κ. Γρηγοράκος και υπογράμμισε ότι θέματα όπως το ΑΣΕΠ, ή ο Καλλικράτης, χρειάζονται αναθεώρηση και υποστήριξη.

«Το σχέδιο νόμου είναι αποκορύφωμα της πελατοκρατίας, δεν έχει στο επίκεντρο τα θέματα της κοινωνίας αλλά μοναδικό μέλημα είναι να συντηρήσει ρουσφέτια», είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.