Τη σημασία της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Στη σημασία της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre) στις Βρυξέλλες με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τον «ρηχό εθνικισμό» με έναν «εμπνευσμένο πατριωτισμό», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

«”Η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος και όχι φυλακή”, όπως λέει ο Έλληνας ομόλογός μου Νίκος Κοτζιάς» σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τις σχέσεις της χώρας του με τα γειτονικά κράτη -μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως στο παρελθόν δεν υπήρχε η «πολιτική βούληση» για την επίλυση των ζητημάτων. «Πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο στην επίλυση των προβλημάτων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δε θα κερδίσει αν υπονομεύσει τον γείτονά της.

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως είναι η ώρα για τα Σκόπια να «ωριμάσουν» και να «προσεγγίσουν τους γείτονές τους χωρίς τα συνήθη στερεότυπα και τις προκαταλήψεις». Ωστόσο, υπογράμμισε πως εάν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει η ΕΕ να πάρει από την περίπτωση της ΠΓΔΜ είναι ότι δεν πρέπει μια «διαδικασία που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις» όπως είναι η ενταξιακή διαδικασία, να γίνεται «όμηρος» ενός «πολιτικού ζητήματος». Συμπλήρωσε, δε, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν πρέπει να αποδυναμώνεται για τις χώρες των Βαλκανίων, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων το κράτος δικαίου, τη δημόσια διοίκηση, την ανεξαρτησία των θεσμών και την ελευθερία του Τύπου.

Διαβάστε επίσης