Τίλερσον: Επίσκεψη στο Κουβέιτ σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στον Κόλπο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες Δευτέρα στο Κουβέιτ κατά την έναρξη της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι απόπειρες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Τίλερσον αναμένεται να μεταβεί επίσης στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, προτού συζητήσει με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του σεΐχη Σάμπαχ Χάλνετ αλ Χάμαντ αλ Σάμπαχ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας KUNA.

Σε ένα μέρος των συζητήσεων ήταν παρών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Μαρκ Σέντγουιλ.
Μετά το πέρας των συζητήσεων του Τίλερσον, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Κουβέιτ σε κοινή τους ανακοίνωση ζήτησαν από όλες τις πλευρές να «περιορίσουν άμεσα την τρέχουσα κρίση και να την επιλύσουν το συντομότερο δυνατό μέσω του διαλόγου», σύμφωνα με το KUNA.

Ο Τίλερσον θα μεταβεί σήμερα στο Κατάρ και θα επιστρέψει μέσα στην ημέρα στο Κουβέιτ.
Πριν τον Τίλερσον οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ομάν καθώς και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ μετέβησαν στην περιοχή για να προσφέρουν, προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα, τη συνδρομή τους για την επίλυση της άνευ προηγουμένου κρίσης.
Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν.
Στις 22 Ιουνίου του υπέβαλαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, απαιτώντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera και τον περιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Ντόχα και της Τεχεράνης.
Το Κατάρ απέρριψε τον κατάλογο αυτό και αρνήθηκε να υποκύψει στα αιτήματα, τα οποία, σύμφωνα με το ίδιο, είναι «μη ρεαλιστικά» και επεμβαίνουν στην κυριαρχία του.
Σε συνάντησή τους στο Κάιρο την Τετάρτη οι τέσσερις χώρες απείλησαν να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στο Κατάρ.