Τσακαλώτος: Το πλεόνασμα είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας

«Το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι, αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές, αλλά «πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομίας τα δύο τελευταία τρίμηνα».

Ερωτηθείς «πόσο αριστερή ειναι η επιλογή» να χορηγηθεί μέρος του πλεονάσματος με μοναδικό κριτήριο το εισόδημα από συντάξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά ότι « διοικητικά είναι πιο εύκολο να δώσεις σε συνταξιούχους και, συγχρόνως, να ξοδευτούν εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εγγραφεί η δάπανη στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς έτσι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η εκδοχή να μην φτάσουμε στον στόχο του +0,5% και προσθέτει ότι « το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας ».

«Πάντως αν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για συνταξιούχους, είτε για ανέργους, είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να το θεωρεί η ΝΔ “εξευτελισμό ή, από την άλλη μεριά, να ψηφίζω «παρών» σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ή αν θα μπορούσε να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, ο κ. Τσακαλώτος απαντά : «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές έναν καθαρό και ασφαλή διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα και από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις».

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *