Ζώνη υψηλού κινδύνου το κέντρο, οι ασφαλιστικές αποφεύγουν την κάλυψη

Ζώνη υψηλού κινδύνου αποτελεί το κέντρο της Αθήνας για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας των συχνών επεισοδίων. Το αποτέλεσμα είναι να ζητούν από τους καταστηματάρχες αυστηρά μέτρα προστασίας προκειμένου να τους ασφαλίσουν είτε να αρνούνται την ασφαλιστική κάλυψη.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποσυρθεί από την ασφάλιση συγκεκριμένων δρόμων, που θεωρούνται απαγορευμένη ζώνη. Μεταξύ αυτών τα Εξάρχεια και η ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου που περικλείεται από την οδό Στουρνάρη και κάποια τμήματα της Πατησίων.

Αλλά και η Ερμού θεωρείται «ασφαλίσιμος κίνδυνος» από τις εταιρείες του κλάδου και τα καταστήματα ασφαλίζονται υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μετατραπεί σε «φρούρια», δηλαδή οι καταστηματάρχες θα έχουν εγκαταστήσει μέτρα προστασίας από βανδαλισμούς.

Συνήθης πρακτική που υιοθετείται σε καλύψεις αυτού του είδους είναι οι απαλλαγές, δηλαδή ο όρος ότι η εταιρεία θα καλύψει τη ζημιά πάνω από ένα ποσό, που μπορεί να είναι 1.000, 2.000 ή 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρίες, το κόστος ασφάλισης ενός μεσαίου καταστήματος π.χ. με υποδήματα και ύψος ασφαλισμένου κεφαλαίου τα 100.000 ευρώ κυμαίνεται μεταξύ 220-300 τον χρόνο, ανάλογα με την εταιρία, αλλά και τη σχέση του πελάτη με την ασφαλιστική. Το ασφάλιστρο αυτό μπορεί να παρέχεται με ή χωρίς όριο απαλλαγής, αφού το βασικό κριτήριο για να ασφαλιστεί κάποιος είναι τα μέτρα προστασίας.

Η ύπαρξη αντιβανδαλιστικών, μεταλλικών ρολών, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να καλύπτουν όλο το κατάστημα και φυσικά να μένουν κλειστά τις ώρες που τα καταστήματα δεν λειτουργούν, θεωρούνται απαράβατος όρος για όλη την αγορά.